Începeți săptămâna de lucru plini de energie

Bukaresti, 28 aprilie 2018

Începeți săptămâna de lucru plini de energie
De ce este ziua de luni pentru cei mai mulți dintre noi yiua cea mai grea din săptămână și de ce ne lipsesesc chiar la începutul săptămânii energia și motivarea atât de necesare? Oamenii de știință au câteva explicații. Două dintre acestea ni se par foarte verosimile.

Pe de o parte, organismul se află în cursul săptămânii într-o continuă stare de stres și reacționează prin eliberarea unor hormoni specifici, mai ales cortizol. Acesta s-a demonstrat că slăbește activitatea sistemului imunitar, drept dovadă mulțimea concediilor medicale începute luni. Pe de altă parte, sfârșitul de săptămână oferă multora posibilitatea de a ieși în oraș și de a petrece, urmările exceselor înregistrate făcându-și prezența simțită pe durata întregii săptămâni următoare. Aceste explicații însă nu vă sunt de ajutor când aveți o zi de luni proastă la locul de muncă. De aceea vă dăm câteva sfaturi pentru a începe săptămâna de lucru cu dreptul.

1. Planificați-vă din vreme activitățile. Stresul e generat mai ales de surprizele neprevăzute. Faceți-vă de aceea încă de vineri un pic de timp pentru a verifica sarcinile de lucru și întâlnitirile programate lunea următoare și planificați-vă orarul. Cunoscând exact, care vor fi provocările de luni, reduceți stresul generat de acestea.

2. Concepeți un “plan de luptă”. Stiți exact, ce vă așteaptă luni? Foarte bine, atunci pasul următor va fi să împărțiți toate sarcinile complexe în etape. Nu vor mai părea atât de complicate, iar satisfacția lucrului bine făcut se va instala mai repede, crescând cu fieccare etapă completată.

3. Motivați-vă cu mici recompense. Ați reușit să parcurgeți și să duceți cu bine la capăt toate sarcinile prevăzute în programul zilei de luni, în ciuda stresului? Atunci meritați o mică recompensă. O seară de sport cu prietenii, o piesă de teatru, o cină romantică sau orice altceva, care vă va determina să vă bucurați după orele de lucru. Acordați-vă această recompensă

4. Începeți ziua și săptămâna relaxat. Nici cea mai relaxantă duminică nu ajută deloc, dacă relaxarea dispare subit luni dimineața. Chiar dacă e mult ai comod în pat, nu abuzați de funcția de amânare a alarmei ceasului deșteptător, ci coborâți de prima dată din pat. Luați-vă timpul pentru un mic dejun liniștit și nu plecați în grabă de acasă, urmărind cu înfrigurare cadranul ceasului. Prelungiți senzația plăcută din weekend.

5. Râdeți mult și cu poftă. Râsul are efecte extrem de pozitive asupra sănătății. Acesta scade tensiunea, relaxează și degajează tot felul de blocade. Râdeți des la birou, știind că este molipsitor. Vor profita astfel și colegii, întreaga atmosferă în birou devenind mai plăcută.

Photo material

Show blog posts