București, 2 aprilie 2018
Problema nu este întotdeauna legată de care dintre părinți va intra în concediul maternal sau paternal, deoarece devine, pe bună dreptate, tot mai normal, ca și tații să renunțe temporar la lucru în favoarea copiilor. Mai există însă cazuri în care bărbații care se hotărăsc să intre în concediu paternal sunt ridiculizați. Aceasta este însă o altă discuție, care depășește ceea ce ne-am propus aici. Plecăm de la premiza că primi ani au trecut și că amândoi părinții s-au reîntors în câmpul muncii. Ce sfaturi există pentru o viața de familie armonioasă în aceste condiții? Citiți și veți afla!
Viața părinților este, cu siguranță, mult mai stresantă decât cea a oamenilor singuri și fără obligații, deoarece părinții trebuie să țină cont la fiecare pas de nevoile și dorințele celor mici. Evident că lucrurile nu decurg întotdeauna conform planului inițial și că întotdeauna pot apărea surprize. Urmează sfaturile noastre pentru a vă păstra calmul în orice situație.
Ar trebui să fie evident că ambii părinți trebuie să contribuie, deoarece unul nu poate rezolva toate problemele. Cel puțin, nu fără a aduna tot felul de reproșuri pentru partener. Iar acest lucuru nu este sănătos pntru relație, pe termen lung. Împărțiți deci echitabil toate sarcinile care țin de gospodărie, copii, planificarea concediilor, etc. În funcție de vârsta lor, copiii pot și ei să preia sarcini simple în casă.
Ați citit bine – networking-ul nu vă ajută doar în carieră. În cazul unui eveniment care riscă să dea peste cap întreg orarul zilei și care ar necesita urgent ajutorul unui alt adult care să preia copiii, veți profita dacă aveți deja câteva persoane de contact de încredere, fie acestea bunici, prieteni sau alți părinți.
Fiți întotdeauna pregătiți să vă schimbați planrile inițiale. Surprizele pot apărea la tot pasul. O dată trebuie să rămâneți pe neașteptate peste program la birou, altă dată se îmbolnăvește copilul – păstrați-vă calmul și căutați soluția potrivită (vezi punctul 2).
Bineînțeles că ceilalți părinți par să se descurce mult mai bine cu copiii și cariera. Dar adevărul este că și în acest caz este vorba doar de aparențe. Nu vă neglijați nici sarcinile de serviciu, nici obligațiile de părinte, dar dați dovadă de înțelegere față de sine în momentele când nu reușiți tot ceea ce v-ați propus.
Dați întotdeauna dovadă de prezență 100%, indiferent dacă vă aflați la lucru sau în timpul liber, cu familia. Despre avantajele profesionale ale acestei strategii am scris aici de nenumărate ori, dar și copiii, și partenerul/ partenera vă vor mulțumi, dacă simt că doriți cu adevărat să vă petreceți timpul cu ei.