Nomazii digitali – un nou fel de a lucra promite mai multă libertate

București, 6 decembrie 2017

Angajații tineri se deosebesc de cei din generațiile de dinaintea lor mai ales prin valorile asumate și trăite. Ei nu mai acordă o așa de mare importanța simbolurilor ale statului și valorii salariului, sunt în schimb preocupați de valoarea pe care o are munca lor pentru societate.

e pare că au apus vremurile în care angajații se realizau în plan personal cu precădere în timpul liber, fie prin acțiuni de voluntariat sau în cadrul diverselor asociații. În ultimii ani, am fost martori ai ștergerii continue a limitelor dintre timpul de lucru și cel de relaxare, astfel încât la ora actuală angajații tineri se așteaptă dezinvolți ca munca lor nu doar să fie răsplătită financiar, ci ca aceasta să dea un sens aparte vieții lor. Ei nu se mulțumesc irosindu-și energia și creativitatea în joburi de birou, ci se implică în proiecte cu care pot schimba pe termen lung unele aspecte ale vieților semenilor lor. Acesta este unul dintre motivele pentru care mulți tineri se decid să abordeze antreprenoriatul, preferând să fie proprii lor șefi. Această schimbare este influențată în mare parte de cultura start-up-urilor din domeniul IT, deoarece acestea au demonstrat în mod convingător că soluția sau produsul software potrivit te pot nu doar îmbogăți, dar și schimba viețile a milioane de oameni. Nimeni nu și-ar mai putea imagina viața fără rețele sociale – facebook nu este însă un produs scos de pe banda rulantă a vreunei fabrici, ci proiectul unui student, care a început prin lansarea într-un campus universitar, cucerind apoi lumea. Iar acesta este doar cel mai facil exemplu. Dezvoltarea tehnologiilor IT este cea care a făcut posibilă apariția așa-numiților nomazi digitali.

Ceea ce îi caracterizează pe aceștia este nu numai dorința de a avea o activitate care să îi împlinească, ci și o pronunțată nevoie de libertate. Programul de lucru de opt ore mu mai reprezintă idealul, ci pur și simplu oportunitatea de a lucra atunci când și unde se simt confortabil. Este mai mult decât home office, este vorba despre posibilitatea de a-și împărți liber timpul disponibil, astfel încât să rămână destul pentru familie, prieteni și proiecte proprii. Iar internetul oferă posibilitatea de alucra de oriunde din lume și la orice oră.Oare acest trend se va transforma în realitate pentru toâi angajații, urmând ca noi toți să nu mai lucrăm în birouri, respectând un anumit program de lucru? Nu avem un răspuns la această întrebare, doarece niemeni nu poare prezice cu certitudine viitorul. Pe termen lung este însă plauzibil ca să predomine formele de organizare ale lucrului care oferă cele mai multe libertăți și posibilități de dezvoltare personal angajaților. Clasicul job de la nouă la cinci pare să fie pec ale de dispariție. 

Photo material

Show blog posts