Angajații români nu părăsesc țara. Disponibilitatea angajaților esteuropeni de lucra în străinătate este în scădere.

București, 14 noiembrie 2017

România oferă condiții de lucru atractive

Angajații români preferă să rămână să lucreze în România. Acesta este rezultatul celui mai nou sondaj de opinie al meta-motorului de căutare de joburi Jobswype. Cu peste 3400 de participanți din toată Europa, acesta este unul dintre cele mai bine primite sondaje de opinie din 2017.    

„Sunteți de acord, să vă mutați pentru un loc de muncă?“ Dintre participanții români la sondajul de opinie efectuat în octombrie 2017, 38 procente nu ar fi de acord cu o relocare în străinătate pentru un loc de muncă, iar 38 ar fi de acord să se mute cu lucrul într-un alt oraș din țară.

La nivel european, rezultatele arată că actuala situație economică este, totuși, un factor important care îi determină pe angajați să își caute joburi și în alte locuri decât cele de baștină. Astfel, între 19 procente (Elveția) și 37 procente (Irlanda) ale utilizatorilor Jobswype iau în calcul o mutare în alt oraș din propria țară. Între 22 și 62 procente, pe de altă parte,  arată disponibilitatea de a se muta în altă țară membră UE, unde cele 62 procente atinse în Marea Britanie reprezintă un simptom palpabil al nesiguranței economice generate de recentul Brexit.

„Nesurprinzător, în țările din spațiul germanofon, caracterizate prin economii stabile și performante și un număr mic de șomeri, numărul acelora care ar fi dispuși să plece la lucru în străinătate este cel mai scăzut. Acest lucru este explicabil, deoarece, în aceste cazuri, cei în căutare găsesc destule joburi în propria țară“, spune Christian Erhart, directorul executiv Jobswype.

De partea cealaltă se situează țările din fostul bloc estic, ale căror angajați încă mai cred în existența unor condiții de lucru mai bune în occident. Dar și aici se pot observa efectele creșterii economice.

Disponibilitatea de a emigra pentru un loc de muncă scade în est, dar crește în schimb în Marea Britanie

„Comparat cu rezultatele unui alt sondaj de opinie Jobwype pe tema mobilității de la începutul anului 2016, numărul celor dispuși să emigreze a scăzut vizibil,“ continuă Erhart. „Cealaltă mare schimbare față de anul precedent este disponibilitatea de emigrare crescută a britanicilor. 62 procente, deci mai mult decât dublul celor din 2016, iau în calcul să își părăsească țara. Foarte probabil ca urmare a nesiguranței pe plan economic și social generate de Brexit“

 „V-ați muta pentru un job de vis pe alt continent?“ Rezultatele sondajului de opinie Jobswype din februarie 2016 au arătat că între 16 și 45 procente (Germania 16 %, Elveția 17 %, Austria  20 %, Marea Britanie 26 %, Cehia 28 %, Irlanda 29 %, Ungaria 39 %, Polonia 40 %, România 40 %) au fost dispuși să se mute în alt stat UE.

În alt oraș s-ar fi mutat anul trecut între 18 (Marea Britanie) și 36 procente (Elveția) ale utilizatorilor Jobswype.

26 procente ale elvețienilor, 33 procente ale germanilor și 36 procente ale austriecilor nu ar fi fost de acord sub nici o formă să se mute pentru un job. În celelalte țări participante sau înregistrat, la aceeași înrebare, valori între 12 (Marea Britanie) și 29 procente (Cehia).

O complet altă situație s-a înregistrat în rândurile utilizatorilor din Ungaria, România și Polonia, dintre care doar 13, respectiv câte 19 procente nu ar fi vrut nicicum să își părăsească locul de baștină pentru un job bun sau mai bun decât cel actual. Acești utilizatori au fost, în mod evident, și cei care au arătat cea mai mare disponibilitate de a se reloca într-un alt stat UE pentru condiții de lucru mai bune (Ungaria 39 %, Polonia 40 %, România 45 %).

Aceste valori s-au diminuat considerabil în sondajul de opinie actual din octombrie 2017 (Ungaria 36 %, Polonia 30 %, România 26 %).

Acest sondaj de opinie a fost efectuat de Jobswype în octombrie 2017. Au participat 3 424 utilizatori din întreaga Europă.

 

Photo material

Angajații români nu părăsesc țara. Disponibilitatea angajaților esteuropeni de lucra în străinătate este în scădere.

Angajații români nu părăsesc țara. Disponibilitatea angajaților esteuropeni de lucra în străinătate este în scădere.

Show press releases