București, 19 februarie 2018
Trei din patru angajați europeni sunt de acord
Anul Nou este, ca de obicei, prilejul perfect pentru noi rezoluții. Acesta este motivul pentru care meta-motorul de căutare de locuri de muncă Jobswype și-a consultat utilizatorii din întreaga Europă în legătură cu rezoluțiile lor pe plan profesional. Rezultatul sondajului: în medie trei sferturi ale participanților și-au propus găsirea unui nou job, în timp ce restul vrea, în proporții aproximativ egale, să înainteze în carieră, respectiv să-și acorde mai mult timp liber.
Aceste planuri sunt tipice pentru începutul fiecărui an. În plan personal, cele mai frecvente rezoluții sunt acelea, care se referă la îmbunătățirea propriei sănătăți. Care sunt însă cele din planul profesional?
Meta-motorul de căutare de locuri de muncă Jobswype și-a chestionat utilizatorii europeni în legătură cu rezoluțiile lor din planul profesional pentru 2018. Job, carieră sau timp liber? Rezultatele nu lasă loc prea multor interpretări: între 75 procente (Ungaria) și 88 procente (România) vor, ca în 2018 să își găseacă un nou job. Între 7 procente (România, Slovacia) și 16 procente (Regatul Unit) intenționează să avanseze în carieră, în timp între 4 procente (Irlanda, Regatul Unit) și 14 procente (Polonia) își vor planifica mai mult timp liber.
Rezoluțiile românilor în plan profesional în 2018
Cei mai mulți întenționează să își găsească un nou loc de muncă (88 procente). 7 procente încearcă să înainteze în carieră, iar 5 procente își propun să își acorde mai mult timp liber.
Rezoluțiile pozitive ne dau un sentiment de siguranță
„Toate rezoluțiile de Anul Nou – atât cele din planul personal, cât și acelea din cel profesional – se repetă în fiecare an. Dacă, la finele anului, facem un bilanț onest, vedem că nu ne-am atins toate țintele asumate. În acestă situație, însă, nu suntem decepționați, ci ne propunem, plini de optimism, din nou atingerea acelorași rezultate. Acest fenomen le este cunoscut psihologilor, care au pentru el o explicație bună“, spune Christian Erhart, directorul executiv Jobswype.
Este într-adevăr așa, că oamenii care au pe termen scurt și mediu planuri exacte, a căror realizare ar aduce o îmbunătățire considerabilă a calității vieții lor, se simt mult mai bine și siguri pe ei. Motivele ar putea fi atât o condiție fizică îmbunătățită, cât și un câștig de imagine în ochii celorlalți. „Pe de altă parte, însă, creierul nostru este reticent la schimbări și preferă modelele vechi, cunoscute. De aceea, multe rezoluții rămân în faza de planificare “, dă de gândit Erhart.
Sprijinul celor dragi esențial pentru reușită
Una dintre cele mai bune strategii pentru prevenirea acestui abandon prematur al planurilor este una foarte simplă. „Găsiți aliați“, sfătuiește directorul executiv Jobswype, Christian Erhart. „Indiferent dacă este vorba despre rezoluția de a face mai mult sport sau aceea de a înainta în carieră, găsiți prieteni care vor același lucru. Aceștia vă vor motiva pe parcurs și vor avea grijă că nu vă lăsați “, adaugă el.
Acest sondaj de opinie a fot efectuat den Jobswype în decembrie 2017 și ianuarie 2018. Au participat 1896 de persoane din întreaga Europă.