Hărțuire sexuală în cadrul petrecerilor de firmă? Rezultatul sondajului de opinie Jobswype: în medie, o realitate pentru fiecare al treilea sau al patrulea angajat din Europa

București, 30 ianuarie 2018

Cele mai multe cazuri în Regatul Unit și Irlanda

​Știrile negative nu mai par să se oprească – devin publice tot mai multe cazuri de hărțuire sexuală la locul de muncă. Petrecerile de firmă organizate înaintea Crăciunului cu atmosfera lor lejeră și alcoolizată reprezintă un mediu propice pentru asemenea comportamente reprobabile. Din acest motiv, meta-motorul de căutare de locuri de muncă Jobswype și-a întrebat utilizatorii europeni, dacă au fost vreodată hărțuți sexual în cadrul acestor petreceri de Crăciun organizate de angajatorii lor. Rezultatul îngrijorător: în medie, pînă la o treime a angajaților europeni s-a confruntat cu acest comportament. În mod îmbucurător, România se află cu 24% printre țările cu cea mai scăzută incidență a hărțuirii sexuale.

În plan european, se distinge o linie de demarcație clară între Europa continentală și insulele britanice. În timp ce rezultă procentaje între 21% în Austria și 30% în Polonia, dincolo de Canalul Mânecii ne lovim în Regatul Unit și Irlanda de valorile îngrijorătoare de 38%, respectiv 45% ale angajaților care recunosc că s-au confruntat cu comportamente de hărțuire sexuală în cadrul petrecerilor de firmă.

„Toate cifrele arată că, în ciuda faptului că valorile absolute pot părea mici spre insignifiante, hărțuirea sexuală la locul de muncă este, totuși, un fenomen alarmant de frecvent, la ordinea zilei chiar. Când fiecare al doilea sau al treilea angajat este supus acestei forme de hărțuire, diferențele dintre cazuri sunt doar de ordin statistic. Cei care se află în această situație trebuie să știe, că legile sunt în orice caz de partea lor. Fiecare stat membru UE are o legislație anti-discriminare, care poate fi invocată la nevoie“, rezumă rezultatele sondajului de opinie Christian Erhart, directorul executiv al Jobswype.

Victimele păstrează tăcerea de frică sau din cauza prejudecăților

În ciuda acestui fapt, multe vicitime aleg tăcerea – din teama de a-și pierde locul de muncă sau de a înrăutăți numai situația în cazul în care își anunță superiorii. Acest cerc vicios a fost expus de curând de victimele de sex feminin ale producătorului hollywoodian Harvey Weinstein. Cazul a generat un adevărat val de indignare, respectiv de solidaritate cu victimele. Numeroase femei și-au publicat în rețelele sociale propriile experiențe, grupate în spatele hashtag-ului #meetoo. „Femeile sunt în continuare vicitimele predilecte ale hărțuirii sexuale, însă se pare că bărbații se pot afla și ei în această situație. Din cauza prejudecăților legate de identitatea masculină, aceștia vor recunoaște și mai rar lucrul acesta.“, este de părere Erhart.

Departamente de HR și conduceri de companii sensibilizate

„Companiile pot preveni acest fenomen, chiar dacă, din păcate, nu îl pot eradica. Angajații pot fi însă sensibilizați pentru această temă în cadrul unor cursuri speciale“, propune directorul executiv Jobswype, Christian Erhart. O altă idee bună ar fi desemnarea unor persoane de încredere a ambelor sexe, din conducere sau din depertamentul de resurse umane, cu care angajații pot discuta deschis în cazul în care sunt hărțuiți. „Sunt pași mărunți, care arată însă colectivului, că, pe de o parte, fiecare se poate simți sigur la locul de muncă, iar pe de altă parte, că în companie există toleranță zero pentru un asemenea comportament. “ 

Acest sondaj de opinie a fost efectuat de Jobswype în noiembrie 2017. Au participat 1094 persoane din Europa.

Photo material

Hărțuire sexuală în cadrul petrecerilor de firmă? Rezultatul sondajului de opinie Jobswype: în medie, o realitate pentru fiecare al treilea sau al patrulea angajat din Europa.

Hărțuire sexuală în cadrul petrecerilor de firmă? Rezultatul sondajului de opinie Jobswype: în medie, o realitate pentru fiecare al treilea sau al patrulea angajat din Europa.

Show press releases