Majoritatea angajaților europeni nu are calificarea necesară pentru locul de muncă

București, 15 iunie 2017

Cât de calificați sunteți pentru locul de muncă pe care îl aveți? Un nou sondaj de opinie marca Jobswype a pus această întrebare. România ocupă un loc fruntaș în topul angajaților calificați. În timp ce în majoriatea Europei fiecare al treilea angajat se simte prea puțin calificat, 53% dintre userii din România au declarat că dețin calificarea necesară locului de muncă.

Viena, 22.05.2017 – România ocupă din punct de vedere al calificării angajaților un loc fruntaș în Europa, rezultatele situându-se net peste media europeană. Cel mai recent sondaj de opinie efectuat de Jobswype în rândurile propriilor utilizatori arată existența unui trend european (Austria, Cehia, Slovacia, Germania, Ungaria, Irlanda)  - câte o treime a angajaților din aceste țări se declară „supracalificați“, „subcalificați“, respectiv „calificați exact cât trebuie“ pentru locul de muncă pe care îl ocupă. Diferențe mari s-au înregistrat în Elveția și România, unde 55%, respectiv 53% dintre participanți se declară „perfect calificați“ pentru munca pe care o prestează. Același lucru îl declară 43% dintre polonezi. Doar 24% din respondenții din Regatul Unit se consideră „supracalificați“ – în Austria rezultatul este aproape dublu, cu 44 procente.

Decalificare

„Unul dintre cei mai importanți factori pentru fericirea angajaților la locul de muncă este satisfacția lor. Dacă angajatul este prea bun pentru postul lui, nivelul de satisfacție îi va scădea foarte repede. Același lucru este valabil și în cazul angajatului stresat constant de ideea că va greși ceva pe fondul necunoașterii sale. Nici supra-, nici subcalificarea nu reprezintă premizele unui angajat productiv.“, spune directorul executiv Jobswype, Christian Erhart.

Rezultatele sondajului de opinie confirmă cifrele citate de curând de televiziunea publică austriacă ORF dintr-un alt sondaj al Institutului de Statistică SORA, care menționează o cifră de 15% de angajați austrieci supracalificați. Explicații se găsesc în numerele tot mai mari ale absolvenților de facultate, care nu corespund, din păcate, perfect cerinței de pe piața muncii. Absolvenții de facultate trebuie să facă de multe ori compromisuri în găsirea unui loc de muncă și să accepte oferte situate sub nivelul lor de educație. Supracalificate și gata să facă compromisuri trebuie să fie și femeile care se întorc pe piața muncii după concediul maternal.  

Cursuri de calificare plătite

„Patronii trebuie să se îngrijească ca angajații din companiile lor să aibă un nivel de pregătire corespunzător postului lor“, e de părere directorul executiv Jobswype, Christian Erhart. Un șef bun își ia în serios angajații și dorințele lor de calificare suplimentară. „Pentru companie, e cea mai bună metodă de a-și arăta considerația față de angajat și pentru a-i crește acestuia loialitatea față de angajator“, spune Erhart.

Acest sondaj de opinie a fost efectuat de Jobswype în aprilie 2017. Au participat 750 de utilizatori din toată Europa.

Sondaj Jobswype aprilie 2017: Sub/ sau supracalificat pentru job? Imaginea oferită de utilizatorii online ai jobswype.net în Europa – majoritatea mulțumită doar în CZ și SK

Photo material

Majoritatea angajaților europeni nu are calificarea necesară pentru locul de muncă

Majoritatea angajaților europeni nu are calificarea necesară pentru locul de muncă

Show press releases