București, 5 iulie 2017
Care sunt motivele care vă determină să luați în calcul schimbarea locului de muncă? Meta-motorul de căutare de joburi Jobswype a repetat întrebarea adresată utilizatorilor săi în urmă cu doi ani cu scopul de a afla, dacă și în ce măsură s-au schimbat criteriile acestora. Ei au putut opta între următoarele criterii: salariu, lipsa oportunităților de dezvoltare a carierei, atmosfera de la locul de muncă, work-life-balance și subsolicitarea. Nesurprinzător, salariul se află pe primul loc în fiecare dintre cele zece țări participante. 46 % dintre români ar pleca pentru un salariu mai mare. Sondajul arată însă și că pentru vest-europeni salariul contează mai puțin decât atmosfera de la locul de muncă.
Viena, 28.06.2017 - Una dintre deosebirile observate în cadrul primului sondaj de opinie din 2015 rămâne valabilă – salariul se situează peste tot pe primul loc, însă cifrele absolute arată că în țările din vestul Europei atmosfera de la locul de muncă este aproape la fel de importantă, în timp ce în țările din est nu li se acordă aceeași atenție.
46% dintre români ar fi tentați să își schimbe locul de muncă pentru un salariu mai bun. Acesta este motivul ales de majoritatea respondenților din spațiul european. Rezultatele exacte se situează, în funcție de țară, între 32 procente în Elveția și 62 procente în Slovacia. Această diferență semnificativă dintre Est și Vest nu este întâmplătoare, după cum demonstrează rezultatele acestui sondaj. Criteriul „salariu“ a fost ales de 35-45 procente dintre participanții din Vest, în timp ce în Est au fost 46-66 procente.
Imagine neschimbată
Aceeași imagine a aratat-o și sondajul de opinie efectuat de Jobswype în noiembrie 2015. Christian Erhart, director executiv Jobswype, explică cifrele asemănătoare în felul următor: „Pentru angajații din țările cu un nivel de salarizare mai scăzut, cuantumul efectiv al plății lunare are o importanță mai mare decât în cazul celor din țări cu un nivel de salarizare mai ridicat, pentru care crește, în schimb, importanța unor factori ce țin mai mult de fericirea și dezvoltarea personală.“
Rezultatele sondajului de opinie susțin această interpretare – în timp ce pentru 10-35 procente ale participanților din Vest contează atmosfera de la locul de muncă, în Est numărul acestora scade la 12-27 procente.
Din acest punct de vedere și în comparație directă cu sondajul din 2015 este însă evident, că au avut loc schimbări semnificative pe piața locurilor de muncă din Vest, probabil în rău.Per total, numărul participanților care ar schimba locul de muncă pentru un salariu mai bun a crescut. „În 2015, salariul a fost relevant pentru 21% dintre elvețieni, procentaj crescut actualmente la valoarea de 32“, atrage atenția Christian Erhart. Aceeași tendință se manifestă și în Austria,Germania, Regatul Uni și Irlanda.
„O plată mai bună pentru aceeași poziție este tentantă, însă nu trebuie minimalizat nici rolul celorlalți factori, deoarece un angajat fericit este mai puțin tentat să arunce o privire în proverbiala ogradă a vecinului și să compare“, concluzionează Christian Erhart.
Acest sondaj de opinie a fost efectuat în mai 2017. Au participat 2.094 persoane din întreaga Europă.