București, 25 ianuarie 2017
Multiple motive pentru schimbarea locului de muncă – Ungaria pe primul loc
Viena, 11.1.2017 – În timp ce în urmă cu câțiva ani era mult mai dificil pentru angajați să activeze în altă meserie decât cea pentru care s-au pregătit, realitatea curentă ne arată că schimbarea locului de muncă nu mai este atât de ieșită din comun, ci, conform unui sondaj de opinie efectuat de motorul de căutare de locuri de muncă Jobswype, activ în multiple țări europene, un fenomen destul de des. Surprinzător de mulți angajați din Ungaria, Republica Cehă și Slovacia au schimbat locul de muncă în ultimii cinci ani. În România, rezultatul de 57% este similar.
Tot mai mulți oameni își dau seama după terminarea școlilor de meserii, a universităților sau chiar în timp ce deja practică o anumită meserie că, de fapt, sunt interesți de alt domeniu și se reorientează profesional.
Țara în care, conform sondajului efectuat de Jobswype, angajații au schimbat locul de muncă cel mai des în ultimii cinci ani este Ungaria. 62% din participanți au acționat în acest mod. Pe locul doi se situează Cehia și Slovacia, fiecare cu 59%, urmate de România cu 57%. În celelate țări europene participante la sondaj, procentajul acelora care au schimbat locul de muncă se situează între 37% și 54%.
Motivul pentru acest procentaj destul de ridicat de angajați care au schimbat locul de muncă ar putea fi schimbarea intereselor personale. Alte motive ar fi nemulțumirea, stresul sau lipsa oportunităților de dezvoltare a carierei într-un anumit domeniu. Însă și anumite schimbări în cadrul industriei sau a meseriei alese pot fi considerate factori determinanți ai deciziei de reorientare profesională a angajaților.
„Înainte de a schimba efectiv locul de muncă, angajatul trebuie să își clarifice următorul aspect: nemulțumirea resimțită este, într-adevăr, generată de meseria în sine (de exemplu funcționar bancar) sau totuși de condițiile concrete de la locul de muncă.“, este sfatul lui Christian Erhart, directorul executiv Jobswype. „Când acest lucru este clar și angajatul este sigur că vrea să își schimbe meseria, urmează un research temeinic pentru a determina branșa în care dorește să activeze în continuare sau domeniul care se potrivește cel mai bine propriilor talente și interese, având însă în vedere și altă problematică – este sau nu de viitor branșa sau industria aleasă.“ Un bun punct de plecare în acest sens este oferta motorului de căutare de locuri de muncă Jobswype, unde utilizatorii pot găsi mii de oferte de locuri de muncă, organizate pe domenii.
La sondajul de opinie efectuat de Jobswype în decembrie 2016 au participat 2000 de persoane.