București, 20 martie 2017
Rezultate îngrijorătoare de peste 70% în toate țările participante – un nou sondaj de opinie al meta-motorului de căutare de joburi Jobswype dezvăluie adevărul despre situația financiară a angajaților din multiple țări europene. Diferențele salariale dintre sexe, joburile part-time și costurile crescânde pot fi tot atâtea motive care determină angajații europeni să își găsească două locuri de muncă. Și în Austria, 85% dintre participanți declară că au nevoie de un job suplimentar „pentru a trăi“.
Viena, 24.2.2017 - Rezultatul celui mai nou sondaj de opinie al meta-motorului de căutare de joburi Jobswype este mai clar ca niciodată: majoritatea angajaților din toate cele zece țări europene, unde activează Jobswype, sunt nevoiți să aibă două joburi pentru a-și asigura traiul. Rezultatele pe țări se situează peste limita de 70%, fiind, deci,extrem de ridicate. Majoritatea participanților, indiferent de țara de origine, a răspuns cu „Da“ la întrebarea „Aveți nevoie de mai mult de un job pentru a trăi?“ - un rezultat care nu lasă loc interpretărilor. Nu se observă nici diferențe între Est și Vest.
Sondajul Jobswype nu înregistrează la nivel european diferențe notabile. Ungaria, țara în care, conform unui sondaj mai vechi, avem foarte mulți angajați doritori de a-și schimba locul de muncă, se află în topul clasamentului. 94% dintre angajații de acolo au nevoie de un al doilea job pentru a-și finanța traiul. În clasament urmează România (92%), Regatul Unit (86%) și Irlanda (84%). La egalitate se regăsesc Austria, Polonia și Elveția cu 85%, urmate de vecinii din Slovacia (82%). Germania înregistreaza 81%, cel mai mic nivel fiind înregistrat în Republica Cehă, cu 77%. Rezultatele trimit spre o unică concluzie: tendința de a avea mai mult de un loc de muncă atinge, în general, cote ridicate.
Motive: inegalități, modele part-time, diferențe de salarizare
Motivele pentru care angajații își caută mai multe surse de venit pot fi multiple. Conform unui studiu german *) pe această temă, angajații cei mai predispuși a-și căuta un al doilea job sunt cei care lucrează în regim part-time. Același studiu identifică și diferențele de salarizare dintre sexe drept posibil motiv. Femeile apelează mai des la ele, fie pentru că ele câștigă mai puțin la primul loc de muncă sau pentru că, în situația în care își cresc singure copii, se confruntă cu cheltuieli mai mari, în timp ce bărbații cu două joburi se situează mai degrabă printre cei cu venituri mari.
Mai multe locuri de muncă sunt relevante și pentru angajații din domeniile educație și cercetare, deci exact acelea, în care jumătățile de normă sunt la ordinea zilei. Pe de altă parte, unul dintre factorii importanți pentru angajații din noile state-membre UE care îi determină să accepte mai multe joburi, este nivelul mai scăzut al salariilor, comparativ cu același nivel al prețurilor pentru alimente și produse de marcă.
Rezultatele sondajului de opinie Jobswype arată în mod clar nemulțumirea angajaților europeni față de veniturile lor salariale, un semnal de alarmă adresat nu numai angajatorilor, care sunt nevoiți să adapteze salariile pieței de muncă, dar mai ales politicienilor. Prin soluții de taxare și impozitare inteligente, aceștia ar putea contribui ușor la o mărire a veniturilor nete ale angajaților
Acest sondaj de opinie a fost realizat de Jobswype în februarie 2017. Au participat 1405 persoane din UE.
*) studiu: Tanja Schmidt, Dorothea Voss: Arbeitsmarkt- und geschlechtsdifferenzielle Einflussfaktoren für die Ausübung einer geringfügigen Nebenbeschäftigung, în: Industrielle Beziehungen, Nr. 1/2014