București, 9 august 2017
Votul utilizatorilor europeni Jobswype exprimă o certitudine: majoritatea angajaților europeni nu fac cumpărături online (online shopping) în timpul programului de lucru. O atitudine îmbucurătore având în vedere că, din punct de vedere al legislației muncii, acest subiect nu este clarificat și drept urmare, această practică nu este interzisă în mod expres.
Viena,01.08.2017 - Vă efectuați cumpărăturile deja online? Și dacă da, faceți acest lucru la serviciu, în cadrul orelor de muncă? Dacă ați răspuns cu „Da“ la prima întrebare și cu „Nu“ la cea de-a doua, vă încadrați în tendința europeană – din Irlanda și până în România, angajații au declarat că nu își irosesc timpul de lucru pentru cumpărături online, ci preferă să efectueze acestea în timpul lor liber. Acesta este rezultatul unui sondaj de opinie Jobswype efectuat în rândurile propriilor utilizatori în luna iulie 2017.
Angajații cumpără online în timpul lor liber
71% dintre austrieci nu au efectuat niciodată cumpărături online în timpul programului de lucru, 18% au facut-o de una până la trei ori și 11% mai des de atât, conform datelor furnizate de cel mai nou sondaj de opinie al meta-motorului de căutare de locuri de muncă online Jobswype. Rezultatele obținute sunt mai clare ca niciodată – majoritatea absolută a angajaților europeni, în funcție de țară între 71 și 89 procente, nu ar face niciodată cumpărături online în timpul orelor de muncă. Între 7 și 18 procente au riscat de 1 pâna la 3 ori să fie descoperiți de șef în timpul unei sesiuni de online shopping, în timp ce între 3 și 14 procente caută mai des chilipiruri și oferte de preț în mediul online.
„Există însă date concrete din anul 2017. Un studio al KMU-Forschung, în cooperare cu Uniunea Comercianților din Austria/ Österreichischer Handelsverband și cu Platforma Comerț la distanță și electronic/ Plattform Versandhandel und E-Commerce a analizat preferințele publicului autriac“, spune directorul executiv Jobswype, Christian Erhart, „și aceste cifre arată că comerțul la distanță este momentan extrem de profitabil în Austria.“ Echipa Jobswype își explică aceste rezultate aparent atitetice prin faptul că angajații europeni încă mai disting clar între programul de lucru și timpul liber, nu le amestecă și folosesc exclusiv timpul liber pentru cumpărături. Un fapt care ar trebui să-i bucure pe angajatori, mai ales pentru că momentan subiectul cumpărăturilor online în timpul programului de lucru nu este acoperit de legea muncii.
Legea muncii nu interzice cumpărăturile online
Conform Biroului de Informații al Parlamentului European în Austria, fiecare stat este responsabil, în parte, de propria legislație a muncii. Parlamentul nu poate formula, în principiu, decât standarde minime. În momentul de față însă, nu există asemenea standarde minime pe tema „cumpărături online în cadrul programului de lucru“. Christian Erhart atrage totuși atenția, că angajatorul poate interzice această practică pe altă cale, în cazul unor abuzuri comise de angajați: „În Austria nu există un drept de utilizare a internetului la locul de muncă. Angajatorul poate chiar să interzică în totaliate acest lucru sau să îl reglementeze într-un fel sau altul. Dacă nu există o înțelegere în acest sens între angajator și angajat, Inspecția Muncii este de părere că există dreptul unei utilizări moderate“
Acest sondaj de opinie a fost efectuat de Jobswype în iulie 2017. Au participat 1188 de persoane din întreaga Europă.